Declarație politică: Discursul public violent lovește în democrație

Declarație politică: Discursul public violent lovește în democrație

În ultima vreme, în spațiul public românesc am fost martori la mai multe momente când violența de limbaj a atins cote nepermise. Este deosebit de grav că la începutul anului premierul în funcție a declarat „Dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag”. Este cu atât mai îngrijorător cu cât acest incident face parte dintr-o tendință mai veche și mai largă de radicalizare a discursului politic, atât în țara noastră cât și alte state, chiar unele cu tradiții democratice foarte solide.

Nivelul dezbaterii publice a scăzut foarte mult, în măsura în care nevoia de audiență a alimentat conflictul, iar dezbaterea de idei a fost sufocată de atacurile la persoană. Comunicatorii cei mai eficienți sunt considerați a fi cei care izbutesc să lanseze cât mai multe atacuri la adresa părții adverse, iar orice încercare de dialog este blamată ca fiind „blat”. Un exemplu cât se poate de elocvent este oferit de conflictul politic din Statele Unite, unde administrația federală a fost închisă complet vreme de câteva zile la sfârșitul lunii ianuarie („government shutdown”), în urma imposibilității Republicanilor și Democraților de a ajunge la un punct de vedere comun.

Discursul prin care se incită la ură sau la conflict este cel mai adesea un paravan periculos pentru lipsa de soluții la problemele din societate. Pentru problemele reale ori închipuite ale României s-a dat vina când pe „statul paralel”, când pe Soros, pe multinaționale, pe comunitatea LGBT, minoritatea maghiară sau pe cea romă. Asemenea atitudini blochează dezbaterea adevărată, identificând țapi ispășitori în loc de soluții.

Starea de conflict permanent nu face bine democrației. Aceasta este cea mai bună formă de guvernământ, fără îndoială, dar pentru a funcționa așa cum se cuvine are nevoie de o cultură a dialogului, de un respect fundamental pentru celălalt, mai ales atunci când există diferențe de opinii, percepții sau preferințe. Decența în exprimare se vede atacată tot mai des sub numele de „corectitudine politică”, însă este una dintre condițiile de bază pentru un dialog adevărat și sănătos.

Leave a Reply