Declarație politică: Procesul democratic este noul câmp de luptă al războiului hibrid

Declarație politică: Procesul democratic este noul câmp de luptă al războiului hibrid

La sfârșitul săptămânii trecute, Statele Unite au pus oficial sub acuzare 13 cetățeni și trei entități din Rusia, privind fapte de furt de identitate și fraudă, în contextul alegerilor din 2016. Acuzațiile sunt foarte grave și merg până la a caracteriza faptele drept „război informațional” împotriva SUA.

Conform documentelor oficiale făcute publice de Robert Muller, cel care conduce ancheta în această speță, începând cu anul 2014, compania  Internet Research Agency, având sediul la Sankt Petersburg, și-a făcut un obiectiv strategic din semănarea neîncrederii și discordiei în sistemul politic american. Persoanele puse sub acuzare au creat numeroase conturi pe rețelele de socializare, asumând în mod fals identitatea unor cetățeni americani și au lansat campanii concertate de dezinformare împotriva unora dintre candidații la funcția de președinte al Statelor Unite. Bugetul pentru această operațiune a fost de peste 73 de milioane de ruble (peste un milion de euro) în fiecare lună. Faptul că Internet Research Agency este deținută de Ievgheni Progojin, unul dintre apropiații lui Vladimir Putin, indică o probabilitate ridicată de implicare a aparatului de stat rusesc în aceste acțiuni.

Recent, oficiali americani au atras atenția public asupra faptului că implicarea entităților rusești în manipularea alegerilor din Statele Unite nu s-a încheiat în 2016, ci se va prelungi cel mai probabil și în 2018, când au loc alegeri pentru toate locurile din Camera Reprezentanților, o treime din Senat și 39 de guvernatori.

Aceste operațiuni se folosesc de instrumentele puse la dispoziție de tehnologiile moderne de comunicare, dar obiectivele și maniera de acțiune amintesc de acțiunile întreprinse de serviciile secrete în cele mai tensionate momente ale Războiului Rece. Ținta este, nici mai mult, nici mai puțin decât încrederea publicului în integritatea procesului democratic. Acest aspect nu este deloc surprinzător, dacă ne gândim la faptul că una dintre strategiile preferate ale lui Vladimir Putin este de a submina credibilitatea modelului occidental.

Se dovedește astfel că atacarea procesului democratic este încă un front deschis în noul război hibrid inițiat de Rusia pentru a-și recupera poziția de superputere globală, pe care a pierdut-o la începutul anilor ‘90, o dată cu dezmembrarea URSS.

În acest context, salut inițiativele din țările membre UE și NATO de securizare a instituțiilor democratice fundamentale, prin crearea de unități dedicate special combaterii campaniilor de dezinformare, blocarea știrilor false și educarea publicului larg pentru a identifica tentativele de manipulare.

Toate instituțiile din România cu atribuții în domeniul siguranței naționale au datoria de a colabora cu statele aliate și de a lua măsurile care se impun pentru apărarea ordinii democratice din țara noastră. Este dreptul fundamental al cetățeanului român de a-și exprima opțiunile liber de orice constrângeri sau manipulări.

Leave a Reply