Despre dezinformarea on-line

Despre dezinformarea on-line

Dezinformarea on-line a devenit un real pericol pentru democratie. De aceea, tot mai multe tari au introdus sau se gandesc sa introduca legi care sa incerce sa stavileasca fenomenul, putin gresit denumit “fake news”.

Astazi, 3 aprilie, l-am avut ca invitat in Parlamentul Romaniei pe Daniel Gruss, expert la Parlamentul Federal German, cu care am discutat despre legea germana in domeniu. Cred ca experienta parlamentara germana va fi deosebit de utila pentru propriul nostru proiect.

Doua principii de baza trebuie sa fie respectul pentru libertatea de exprimare, dar si respectul pentru dreptul la o corecta informare a cetatenilor.

Lucrez deja la un proiect care să protejeze mai bine cetățenii în fața dezinformării on-line și a manipulării în interes politic sau economic. Necesitatea acestui demers e ilustrată și de audierea lui Zuckerberg în Congresul american, care a pus degetul pe rană. Chiar dacă fondatorul Facebook s-a declarat un „idealist si optimist”, cred că era inocenței pe internet s-a incheiat și trebuie să reglementăm un pic mai riguros felul cum ne sunt folosite datele personale, stoparea viralizării știrilor cu conținut evident fals și să stimulăm dezvoltarea unei forme de educație a cetățenilor în domeniul media și digital (media literacy).

Leave a Reply