Liceul Carol I din Craiova e măcinat de timp și de indolența administrației

Liceul Carol I din Craiova e măcinat de timp și de indolența administrației

Recent, Primăria Craiova a anulat ce-a de-a doua licitație consecutivă pentru reabilitarea și consolidarea Colegiului Național Carol I. Anunțul a venit cu întârziere considerabilă față de termenul legal de evaluare. Explicația a fost foarte sumară, motivându-se că s-ar fi depus numai „oferte inacceptabile și/sau neconforme”.

Situația ridică semne de întrebare,  dat fiind că o asemenea problemă ar fi trebuit să fie identificată și făcută publică la foarte scurt timp după termenul de depunere a dosarelor. Întreaga procedură va trebui să fie reluată, ceea ce va duce inevitabil la întârzieri considerabile în demararea lucrărilor.

În timp ce administrația locală se joacă cu licitațiile, clădirea monument istoric ce găzduiește Colegiul Național Carol I este măcinată de timp. Semnele degradării devin din ce în ce mai evidente, iar lipsa reabilitării pune în primejdie o instituție dintre cele mai importante din Craiova.

Aproape 2000 de elevi, dar și spectatorii care doresc să urmărească spectacolele Operei Naționale se expun riscului zilnic, atunci când trec pragul clădirii.

Al doilea liceu din țară

Colegiul craiovean este al doilea liceu în țară ca vechime, după Colegiul Național Sfântul Sava, fiind înființat în anul 1826.

Pe băncile acestuia s-au format personalități de prin rang din cultura română precum Titu Maiorescu, Nicolae Titulescu sau Eugen Ionescu.

Clădirea actuală datează din anii 1893-1895 și este clasată ca Monument Clasa A, atât datorită arhitecturii deosebite, cât și datorită filelor de istorie care s-au scris aici.

Cum se face că am ajuns în această situație extrem de gravă? Oare este vorba de faptul că revoluția fiscală a tăiat sume enorme din bugetul tuturor administrațiilor locale, iar acum Primăria Craiova nu mai are bani să finanțeze acest proiect extrem de important?

Oricare ar fi explicația, este cert că administrația locală nu și-a făcut datoria față de craioveni, expunând la riscuri inacceptabile tinerii din municipiu, dar și o parte din istoria națională a României.

Leave a Reply