Discursul anti-rusesc nu ține loc de valori europene

Astăzi, președintele ucrainean Petro Poroshenko a venit în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Sunt nemulțumit de răspunsul său la întrebarea pe care grupul parlamentar al PPE i-a adresat-o în legatură cu noua Lege a Educației în Ucraina care elimină posibilitatea minoritaților să studieze în limba lor.

Nu numai că a oferit foarte puține informații și soluții, răspunsul fiind diluat și puțin bufonesc, dar a tras evident de timp, pentru a primi cât mai puține întrebari din sală. Deși eram printre primii înscriși la cuvânt, pe poziția 8, nu am mai avut timp să îi adresez întrebarea, timpul fiind limitat la o oră (discurs și întrebări)

Singura idee desprinsă din răspunsul său a fost că: „este încrezător că recomandările Comisiei de la Veneția vor fi implementate în legislația lor” (altfel spus: „vom vedea, nu mă angajez la nimic”)

Domnul Poroshenko susține că prețuiește valorile și instituțiile europene create pentru apărarea lor. Mă întreb atunci, cum se face că ucrainienii au demarat consultările cu Comisia de la Veneția abia după ce au adoptat și a promulgat aceasă lege controversată? Discursul anti-rusesc nu ține loc de valori europene și parteneriat, domnule Poroshenko!

Leave a Reply