Prea multă democrație?

Prea multă democrație?

La Washington nu se discută doar ultimele scandaluri legate de Trump. Sunt aici alături de alți tineri lideri politici europeni, pentru a discuta marile evoluții de pe scena politică americană și despre starea democrației la nivel global, la invitația Institutului Republican Internațional.

Ultima temă a stârnit destule patimi. Colegul nostru britanic a ajuns să spună (glumind) „We probably had too much democracy…”. Asta pune degetul pe rană într-o problemă care mă preocupă și pe mine – felul cum manipularea și campaniile de știri false și dezinformare pot perverti întreg procesul politic/democratic, chiar și în societăți cu lungă tradiție democratică.

Lupta pentru apărarea democrației poate părea o chestiune idealistă, dar nu e în nici un caz așa: istoria tragică a Europei în secolul XX ar trebui să ne dea cea mai puternică motivație să luptăm pentru ce am dobândit!

întâlnirile de la Washington au vizat două mari teme: evoluția politică din Statele Unite și viitorul democrației, în prima parte a întâlnirii, şi starea relațiilor transatlantice. La discuțiile purtate în clădirea Congresului American au luat parte experți de la National Endowment for Democracy, profesori de politologie, precum celebrul Francis Fukuyama, dar și profesioniști ai campaniilor electorale de peste Ocean.

Leave a Reply