Spitalul Regional Craiova este o prioritate pentru cetățeni,  dar nu și pentru autorități!

Spitalul Regional Craiova este o prioritate pentru cetățeni, dar nu și pentru autorități!

Spitalul Regional Craiova este un proiect foarte ambițios, care necesită colaborarea între autoritățile municipale, județene și centrale. Din păcate, la momentul actual, autoritățile par să aibă cu totul alte priorități. Ne aflăm într-o situație foarte gravă, când procedurile par să fi stagnat și riscăm să pierdem finanțări extrem de importante.

Spitalul regional din Craiova ar fi trebuit să fie finanțat cu 100 de milioane de euro, dintre care 50 de milioane fonduri europene, 40 de milioane fonduri de la bugetul de stat și 10 milioane din bugetul administrației locale. Între timp, în urma schimbărilor radicale introduse în proiect, se vorbește neoficial de costuri de 200 de milioane de euro.

În anul 2016, cetățenii din Craiova aveau motive să fie optimiști. Un teren generos de 10ha fusese transferat de la Ministerul Apărării Naționale către Ministerul Sănătății, iar Guvernul semnase un acord cu BEI pentru a beneficia de studii de specialitate. Lucrurile păreau să fi intrat pe făgașul firesc și ne așteptam ca lucrările de construcție să înceapă cât mai repede.

Din păcate, între timp, interese imobiliare au întârziat nepermis întreg proiectul. Ne aflăm în situația de a pierde cu totul finanțările de la UE și de la BEI, din lipsă de capacitate administrativă! Fără sumele substanțiale oferite de UE, va fi imposibil de construit un spital așa cum merită Craiova.

Situația este cu atât mai gravă cu cât Oltenia e una dintre regiunile cele mai defavorizate din punctul de vedere al spitalelor: nu are nici spital regional, nici spital de pediatrie.

Este revoltător că interese meschine pun în pericol viața și sănătatea craiovenilor, care sunt privați de dreptul lor fundamental de a beneficia în propriul lor oraș de îngrijiri medicale într-un spital nou, dotat cu echipamente moderne!

Leave a Reply