Sprijinul pentru cuplurile afectate de infertilitate trebuie să fie stabil și predictibil

Sprijinul pentru cuplurile afectate de infertilitate trebuie să fie stabil și predictibil

Infertilitatea este o boală care afectează în Europa între 11% și 26% din cupluri, conform datelor făcute publice de Societatea Europeană pentru Reproducere Asistată și Embriologie (ESHRE). Conform calculelor făcute de specialiști, la momentul actual 1500 de cupluri / 1 milion de locuitori ar avea nevoie de tehnicile de reproducere asistată medical pentru a putea concepe un copil.

Nici în România situația nu este mai bună. Estimările arată că în țara noastră un cuplu din șase se confruntă cu problema infertilității. Acest aspect medical se suprapune cu alți factori sociali și economici și face ca rata de creștere demografică în țara noastră să fie una negativă. Aceste tendințe demografice sunt deosebit de îngrijorătoare: conform calculelor făcute publice de Institutul Național de Statistică, există posibilitatea reală ca până în anul 2050 să mai rămână doar 15 milioane de cetățeni români. Este, așadar, o chestiune de interes vital pentru țara noastră să sprijine familiile care își doresc copii.

Din anul 2011, în România există un sub-program pentru Fertilizarea in Vitro, prin care o parte din costurile acestei proceduri deosebit de costisitoare sunt suportate de stat. Programul, inițiat în urma unei campanii susținute a societății civile, este util, însă are multe limitări. Spre deosebire de alte țări europene, cadrul rambursărilor nu este unul stabil și predictibil. Nivelul finanțării variază de la an de an și poate chiar lipsi cu totul, cum s-a întâmplat în anii 2012-2013. Mai mult decât atât, condițiile de eligibilitate sunt draconice, iar analizele medicale pe care cuplurile trebuie să le facă pentru a putea avea acces la subprogram nu sunt decontate, ceea ce face ca în final cuantumul finanțării să fie redus și mai mult.

Din aceste cauze, multe cupluri care ar avea nevoie de sprijin se găsesc în imposibilitatea de a accesa sub-programul. Într-o chestiune atât de importantă cum este viitorul nostru ca națiune, nu ne permitem șovăieli și ezitări. Cadrul prin care statul sprijină cuplurile infertile trebuie să fie mai flexibil, dar în același timp mai clar și mai predictibil.

Leave a Reply